RESERVEER
AANBIEDINGEN

De Stelpboerderij


In Friesland zie je veel stelpboerderijen en kop-hals-romp boerderijen.

Bed& Breakfast De StjelpPleats is gevestigd in een stelpboerderij gebouwd in het jaar 1913. 

Wij noemen deze boerderij in het Fries Stjelppleats.

Een Stelpboerderij ook wel stelphoeve of kortweg Stelp is een boerderij type dat zijn oorsprong heeft in Friesland.

Het type boerderij werd al in de 17e en 18 e eeuw gebouwd maar was populair tussen 1890 en 1940. In de 20 e eeuw werden nog stelpen gebouwd maar toen met dakkapellen voor de zolder kamer.

De stelpboerderij ontstond in de minder rijke delen van Friesland. De stelp was goedkoper om te bouwen dan de oudere kop-hals- rompboerderij.

De Friese stelp was gebaseerd op de Noord-Hollands stolpboerderij. 

Het verschil tussen de stelp en stolp is het dak, bij de stolp is deze piramide vorm, bij de stelp is de ondergrond een rechthoekige vorm.

Bij de stelp boerderij liggen de woongedeeltes en melkkelder direct achter de voorgevel en boven de melkkelder bevindt zich de opkamer.

Bij de stelp bevinden de woon- en werkruimtes zich onder een dak. Je kunt dit zien aan de kleuren van het dak. Het woonhuis is bedekt met zwarte geglazuurde pannen en de stal is bedekt met de goedkopere rode dakpannen.

Traditioneel zijn de muren van het woonhuis gemetseld met rode steen en is de schuur opgetrokken uit oude Friese geeltjes.

In het stal-gedeelte stonden de koeien in de winter vast op de grupstal. 

It lyts buthus ( kleine stal) bevond zich  in de achterzijde van de boerderij en it Grut buthus ( grote stal) langs een van de zijmuren . In het midden van de boerderij was de golle( het hooi vak) 

©